Piatra Neamț este un municipiu situat pe valea Bistriței, în nord-estul României. Orașul, care avea 125.842 de locuitori în 1992 si 107.126 locuitori în 2008, este reședința Județului Neamț.Din punct de vedere industrial este al doilea centru industrial al județului după Roman.
Orașul a cunoscut o dezvoltare economică remarcabilă după 2005, fiind declarat și reședința Regiunii de dezvoltare nord-est.
Descoperirile arheologice alaturi de documentele istoricilor ne arata faptul ca regiunea geografica care inconjoara orasul Piatra-Neamt a fost locuita inca din perioada mezoliticului (aprox. 12.000 inainte de Hristos). Cea mai veche asezare a fost descoperita la Poiana Ciresului insa dovezi ale trecutului precum bucati de ceramica, silex ale civizilizatiei Cucuteni au fost descoperite deasemenea pe Cozla, in Darmanesti, Batca Doamnei, Ciritei (P.Neamt), etc.
Orasul Piatra-Neamt are o istorie indelungata, drept dovada fiind asezarile fortificate ale geto-dacilor de la Batca Doamnei, Cozla si Calu (datand din secolul 1 inainte de Hristos), deasemenea in scrierile istoricilor aparand si denumirea de Petrodava.
Pe masura ce ne apropiem de prezent, putem gasi si alte dovezi ale existentei regiunii din care face parte orasul Piatra-Neamt si in Cronica ruseasca (1387-1392) precum si in documente care atesta existenta manastirii Bistrita.
Documentar, Piatra Neamț este mentionat pentru prima data in 1387 sub numele de “Kamena” (Piatra) intr-o lista a oraselor mentinuta la zi de rusi.
Dintre documentele interne, este menţionat actul din 31 iulie 1431, prin care Alexandru cel
Bun a dăruit Mănăstirii Bistriţa două prisăci şi o “casă a lui Crăciun de la Piatra”, iar in 1453
primeste statutul de targ domnesc.
Evoluția așezărilor rurale a dus la formarea, începând cu a doua jumătate a sec. XIV, a primelor centre cu nuanță urbană: Piatra lui Crăciun, Roman și Neamț. Cu timpul, târgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici a unei Curți Domnești.