Asociația Wild Watch monitorizează video, în premieră în România, un cuib de șoim dunărean.
Ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean din România mai există doar în Banat şi Dobrogea, iar una dintre ele este monitorizată video non-stop de Wild Watch în cuibul de pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest.
Acesta este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuție Banat în perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a şoimului dunărean, proiect dezvoltat în colaborare cu Asociația Grupul Milvus.
Compania Enel Distribuţie Banat este partenerul nostru în această acțiune, un parteneriat care ne onorează și ne bucură.
Camera video, montată acum de Wild Watch, va urmări non-stop exemplarele care se vor așeza la cuib începând cu luna martie a anului 2016.
Imaginile transmise online în timp real pe website-ul wildliferomania.com vor avea o valoare inestimabilă pentru specialiști – ornitologi și cercetători în biodiversitate – dar pot fi interesante și pentru publicul larg.
Una dintre caracteristicile acestei specii de şoim este faptul că nu îşi construieşte cuib. Astfel, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi creşte puii în cuiburi construite de alte păsări.
Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit, sunt printre principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni într-un ritm accelerat. Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).